Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

piano, keyboard, digitale piano?

  • Tony

    hallo allemaal,

    Ik wilde graag weten of het uit maakt als je op een keyboard gaat leren spelen, of op een piano, of een syntesizer. Is dat allemaal hetzelfde… bijvoorbeeld, als je op een keyboard liedjes leert, kun je deze dan ook op een piano leren?

    En wat is het verschil tussen syntesizer, digitale piano en keyboard??? Ik weet er nog niets van.

  • Marc

    Beste Tony,

    De verschillen tussen de instrumenten zijn vrij groot en dienen alleen een ander doel.

    Een keyboard bevat naast een heel scala aan klanken een begeleidings en ritme box, die gebruikt wordt bij het oefenen van liedjes, waarbij met de linkerhand accoorden gespeeld worden (die de begeleiding aansturen) en met de rechterhand voornamelijk de melodie lijn. Vaak kan je met een keyboard ook het gespeeld opnemen en afhankelijk van merk en type bewerken. Je hoeft niet perse de begeleiding te gebruiken, je kan ook over heel het klavier met 1 klank (bv piano) spelen. Daarnaast heeft een keyboard vaak 5 octaven in het klavier. Bij een synth of piano zijn dit er vaak meer.

    Een synthesizer wordt veel gebruikt voor het moduleren (aanpassen en vervaardigen) van (nieuwe) klanken. Hierin zit geen begeleiding. Vaak hebben deze synths ook een beter klavier dan een keyboard (gewogen klavier) en worden vaak toegepast in studio's en bij de gevorderde keyboarder thuis.

    Een digitale piano is vaak een eenvoudig instrument met een beperkt aantal klanken (uitzonderingen daargelaten, omdat je ook digitale piano's hebt, die gecomineerd zijn met keyboard functies). Bij een digitale piano draait het voornamelijk om de kwaliteit en het comfort van het klavier en de kwaliteit van de piano samples.

    Als je kiest voor het leren spelen van allerlei muziek en het gelijk een beetje vol wil laten klinken met begeleiding e.d., is een keyboard het meest geschikt. Als de voorkeur uitgaat naar pianomuziek, dan de digitale piano. Een synthesizer koop je niet om muziek te leren maken.

    Hopelijk heb je hier iets aan.

    MvG,

    Marc

  • Tony

    Heel erg bedankt voor de uitgebreide informatie, nu weet ik wat het inhoudt en wat de verschillen zijn!!!